Læs her formål, systematik og afrapporteringsformen for de uanmeldte, anmeldte og skærpede tilsyn i Esbjerg Kommune:
Uanmeldt tilsyn
Formål
Det uanmeldte tilsyn er til for at sikre, at dagtilbuddene efterlever gældende lovgivning samt lokale politikker, strategier, retningslinjer og serviceniveau.
Det uanmeldte tilsyn har desuden til formål at give et øjebliksbillede af hverdagen i de respektive dagtilbud.
Systematik
I det uanmeldte tilsyn er der fokus på, at dagtilbuddet har et inkluderende lege- og læringsmiljø hvor de pædagogiske medarbejdere skaber trygge og tydelige rammer for børnenes trivsel, udvikling, læring og dannelse.
Det uanmeldte tilsyn vil derfor omfatte børnemiljøet, rammerne for børnenes læring og udvikling samt sikkerheden og hygiejnen i dagtilbuddet.
Deltagerkredsen ved et uanmeldt tilsyn er de tilstedeværende medarbejdere.
Rapport
Der udarbejdes en tilsynsrapport for det uanmeldte tilsyn. Eventuelle udviklingspunkter og strakshenstillinger vil fremgå af denne rapport. Tilsynsrapporten skal fremgå på afdelingens/institutionens hjemmeside samt afdelingens intranet for forældre.
Anmeldt tilsyn
Formål
Det anmeldte tilsyn skal ligesom det uanmeldte tilsyn sikre, at dagtilbuddene efterlever gældende lovgivning samt lokale politikker, strategier, retningslinjer og serviceniveau.
Herudover er det anmeldte tilsyn primært udviklings- og læringsorienteret med fokus på den fortsatte praksisudvikling, samt forebyggelse af eventuelle normskred i den pædagogiske praksis.
Ydermere er formålet med det anmeldte tilsyn, at forvaltningen via tilsynet opnår et indblik i de styrker og eventuelle udfordringer, som aktuelt kendetegner den pædagogiske praksis på institutions- og afdelingsniveau. Dermed kan den kommunale forvaltning agere og understøtte såvel hele området, som den enkelte afdeling/daginstitution.
Systematik
Det anmeldte tilsyn gennemføres i et udviklingsperspektiv med inddragelse af medarbejdere og ledelse i de respektive dagtilbud. I selvejende og private daginstitutioner inviteres bestyrelsesformanden med til interview/samtale, der finder sted med lederen.
Et anmeldt tilsyn vil bestå af interviews med både leder og medarbejdere, hvor interviewene vil tage udgangspunkt i egenrapporten og de indeholdte temaer.
Egenrapporten og tidligere gennemførte tilsyn samt afdelingens hjemmeside fungerer som forberedelse for det anmeldte tilsyn.
Rapport
Der udarbejdes en tilsynsrapport for det anmeldte tilsyn. Eventuelle udviklingspunkter og strakshenstillinger vil fremgå af tilsynsrapporten.
Tilsynsrapporten skal fremgå på afdelingens/daginstitutionens hjemmeside samt afdelingens intranet for forældre.
Egenrapporten og tidligere gennemførte tilsyn samt afdelingens hjemmeside fungere som kilde til forberedelse til det anmeldte tilsyn.
Skærpet tilsyn
Formål
Ved de skærpede tilsyn vælger Esbjerg Kommune at føre et tilsyn enten på baggrund af eksterne henvendelser eller på baggrund af forhold, som forvaltningen har fået indblik i fra de uanmeldte eller anmeldte tilsyn.
Et skærpet tilsyn kan både føres som et uanmeldt eller anmeldt tilsyn –afhængigt af den skærpede karakter.
Systematik
Der arbejdes ikke ud fra et fast metodisk udgangspunkt på de skærpede tilsyn, da tilgangen afhænger af de skærpende omstændigheders karakter.
Den tilsynsførende vil som en del af det skærpede tilsyn forholde sig til, hvorvidt der er forhold, der bør lede til anbefalinger eller påbud – og hvilket omfang der skal foretages opfølgning på det skærpede tilsyn.
Rapport
På baggrund af det skærpede tilsyn udarbejdes en rapport.
Den skærpede tilsynsrapport vil indgå som en del af forberedelse til både de anmeldte og uanmeldte tilsyn jf. den fastsatte frekvens.
Afrapporteringen vil blive forelagt Chef for Børn & Pædagogik, som tager endelig stilling til tilsynets vurdering og dermed afgørelse.