Baggrund
I Hjerting Esbjerg NV-området har vi i samarbejde med områdebestyrelsen udarbejdet en overordnet kostpolitik, som beskriver områdets holdning til kost, og hvordan vi udmønter det i praksis. Denne tager afsæt i Esbjerg Kommunes overordnede kost– og sundhedspolitik.
Kostpolitikken skal være med til at motivere og orientere om sund kost, og vi vil gerne være i dialog med forældrene omkring kostpolitikken.
Formål
De daglige sunde måltider er med til at sikre barnets trivsel, udvikling og dannelse. Samtidig er maden og rammerne omkring måltiderne en vigtig del af hverdagen i daginstitutionen.
Barnet har, med en sund og varieret kost, overskud til at deltage aktivt i institutionens hverdag og i samspillet med andre børn.
Vi har delt denne pjece op følgende hovedpunkter:
· Morgenmad
· Kost til de 0-2 årige
· Kost til de 3-5 årige
· Bæredygtighed
Morgenmad
Vi tilbyder morgenmad til kl. 7.15. Morgenmåltidet består af havregryn, cornflakes og havregrød. Der tilbydes letmælk til vuggestuebørn og skummetmælk til børnehavebørn.
Kost til de 0-2 årige
Den tilbudte mad i vuggestuen er en tilvalgt frokostordning.
Vi har i området 2 produktionskøkkener, der leverer mad til samtlige vuggestuebørn. Produktionskøkkener har begge sølvmærket i økologi, hvilket betyder, at 60-90% af råvarerne er økologiske.
Madplanen tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens vejledninger om mad til de 0-2 årige.
I madplanen er dagene opdelt, så der sikres en varieret kost samt børnene oplever forskellige smags og sanseoplevelser. Dette med en ugentlig dag, hvor der tilbydes grød, en kødret, en kødløs ret, fisk og rugbrød med pålæg.
Desuden tilbydes der et mindre formiddagsmåltid samt et eftermiddagsmåltid, der består af frugt og brød.
Madplanen tager udgangspunkt i årstidens frugt og grønt, og laves for en måned ad gangen. Der tages særlige hensyn til børn med allergi, kulturelle forhold og lign.
Madplanen er tilgængelig i Aula.
Kost til de 3-5 årige
Madpakkens indhold er forældrenes ansvar. Personalet står gerne til rådighed med gode ideer til indholdet i madpakken, ligesom der er god vejledning i Fødevarestyrelsens folder "Gi’ madpakken en hånd"
Madpakken er, som udgangspunkt, tilgængelig for barnet hele dagen.
Eftermiddagsmåltidet er ligeledes forældrenes ansvar. Dette kan indeholde frugt og grønt - ligesom det er en god ide, at dette indeholder brød, så vitaminerne i frugten optages bedre og barnet føler sig mæt i længere tid.
Der opfordres desuden til, at der medbringes noget mad, der indeholder kalcium, da der ikke serveres mælk til frokost og eftermiddagsmåltidet. Det kan eksempelvis være ost, hytteost, fed fisk og grønne grøntsager.
Der serveres vand til den medbragte mad. Til frokostmåltidet drikker børnene vand af en kop. Drikkedunke benyttes kun til drikkepauser og til frugten. Drikkedunken skal indeholde vand.
De medbragte måltider må ikke indeholde slik.
Bæredygtighed
I Hjerting Esbjerg NV-området har vi fokus på bæredygtighed, hvor vi sammen med børnene lærer om at være bevidste om miljøet, og hvilke materialer vi anvender i dagligdagen.
Til rugbrødsmadder er det en god idé, at der er ruminddeling i kassen. Madkassen skal også tåle at blive tabt på gulvet uden at gå i stykker. Små lufttætte bægre kan medbringes indeholdende grønt, fisk, nødder og lignende. Medbring gerne frugten i en stofpose.
På denne måde er vi med til at minimere brug af plast og stanniol, der belaster vores miljø.